Your search results

Gràcies veïns!! Magnifica rehabilitació a Sant Pau, 5

by Viure a Vilassar on 22 octubre, 2019
Gràcies veïns!! Magnifica rehabilitació a Sant Pau, 5
Comments:0
Cal dir que en la nostra secció “Gràcies veïns” adreçat a aquells que contribueixen a embellir el poble mitjançant accions decidides a les seves propietats o residencies, l’agraïment no té mai a veure amb l’abast o mida de l’acció de millora que es du a terme, ni tampoc amb la quantitat de diners que s’inverteixen, el que es valora és l’esforç personal i la voluntat de fer-ho per damunt de tot.

Penso que cal aclarir-ho, ja que el nostre agraïment d’avui ens podria dur a confusions, doncs és una acció de gran abast i costosa, i malgrat no ser per nosaltres més important que d’altres que des d’aquí hem agraït, si resulta un xic especial per ser tan poc habitual en els darrers anys.Avui agraïm els propietaris de la casa del carrer Sant Pau número 5 la seva determinació de dur a terme una gran intervenció mitjançant la rehabilitació profunda i respectuosa d’aquesta antiga i noble propietat.

Una casa que malgrat respondre al perfil d’habitatge de Vilassar que per la seva dimensió i estat de conservació no tenia una sortida fàcil com a tal, per no respondre a la necessitat actual d’habitatge familiar, ha pogut finalment mantenir el seu ús residencial i unifamiliar pel qual fou construïda i per tant no ha passat per la necessitat de sobreviure convertida en una residència geriàtrica, una guarderia o un empeltament de multipropietats.

Segurament un poderós desig, més elevat que la mateixa raó va conduir la decisió dels seus actuals propietaris a l’hora de fer-se amb la casa, invertir-hi molt i recuperar aquesta magnífica finca; i fer-ho en primer lloc pel seu propi goig, evidentment, però d’alguna manera també per a tots els que gaudim del bell Vilassar de Mar.

En un aspecte molt personal no puc evitar dir que aquesta casa fou llogada l’estiu de 1935 per part de la meva besàvia Jacinta Carreras Arenas, natural de Barcelona. Aquella decisió seva va donar pas al que després ha esdevingut l’arrelament d’una nova família a Vilassar. Per valorar i entendre tècnicament la singularitat d’aquesta casa m’he adreçat a en Manel Briones, al que molts ja coneixeu; arquitecte, veí, amic i coneixedor com a pocs de l’arquitectura i urbanisme de Vilassar de Mar.

En primer lloc cal dir que Sant Pau 5 és el que antigament es coneixia com una casa de senyors, en contraposició a la típica casa de cos imperant al poble que es prestava per donar servei a vides humils i senzilles pròpies de pescadors o carreters (encara que actualment són molt valorades per gairebé tothom).

La construcció que ens ocupa comparteix espai a l’antigament famós Passeig de les Palmeres de Vilassar amb altres cases que són obra de reconeguts Mestres, erigides sobre antigues cases de cos de la primera línia de mar un cop aquestes varen ser comprades tant per gent benestant del poble, els primers estiuejants que visitaren el petit poble costaner o bé americanos que de volta tornaven amb bones fortunes.

En Manel considera que Sant Pau 5 no seria una obra atribuïble a un Mestre en aquest sentit. Per la seva morfologia i detalls constructius externs s’endevina que darrere hi hauria hagut la figura d’un tècnic que va resoldre l’encàrrec amb més ordre i funcionalitat que rauxa i genialitat.

Potser un perfil professional semblant al d’un arquitecte d’avui en dia, al que un determinat temps d’execució i un pressupost força generós però contingut va poder condicionar la seva obra. Un tret diferencial i per tant poc habitual és que és tracta d’una casa sobre elevada, que arrenca des d’un pis principal construït sobre un baix de carbonera on també acostumava a haver-hi un cub de vi que proveïa les necessitats de la casa durant mesos.

Una elevació potser feta amb la intenció de preservar les vistes al mar que un mur que es va arribar a construir a tocar de les vies del tren posava en risc. Tècnicament és una casa d’ordre par clàssic, d’eixos verticals rematada amb tres matxons florals i decoracions ornamentals a sobre dels finestrals.

Estaria inspirada en l’estil del Secession vienès, corrent artística austríaca coetània del modernisme català. Es caracteritzava per buscar l’elegància i alhora la formalitat amb una decoració força estilitzada. Com conclou en Manel “una casa culta”.

 

 

cof

Compartir | Share :

Share
  • Cerca Avançada

Compare